Att starta… vlogg, blogg, eller Youtubekanal

Just tanken på att våga exponera sig själv och utsätta sig för hela världens ögon är något som många väljer att inte göra, men önskar att de gjorde. Faktum är att nästan ingen bryr sig om VAD du gör på din nästintill obetydliga kanal. De flesta bryr sig bara om sig själva och vad de är intresserade av. Det är först när du väl börjat spela in dina första 50 till 100 avsnitt på din Youtube-kanal, podcast, blogg eller Vlogg, som du kan börja bli lite stressad över vad du egentligen sysslar med där ute i cyberrymden.

Börja med att bara börja
Oavsett om du har en väldigt klar bild om vem du vill vara eller om du inte har en aning om vem du vill vara, så är det viktigaste att starta. ”Även den längsta resa startar med ett steg” Kinesiskt ordspråk

Om du har en längtan till att exponera dig själv och det du har att erbjuda världen, så bara gör det. Detta även om du inte har en aning om vad du vill inrikta ditt innehåll på. Se dina avsnitt som stapplande steg i en process att utveckla dig själv och din kanal. Alla kända kanal-skapare och influencers skäms ofta för deras första avsnitt och tycker allt är dåligt och ligger på låg nivå i tekniskt utförande och innehållsmässigt. Många kommer ändra innehåll inriktning på vägen till en stor plattform och kanal.

Nu är du igång
När du väl har satt igång har du säkert funderat och sållat ditt dina grundidéer kring innehåll och profilering på din plattform. Du känner känner kanske att du nu har en klar bild om VAD du vill ha för BUDSKAP och SYFTE med ditt innehåll och din profil på kanalen. Men…
Saker och ting händer på vägen. De flesta av er kommer att lägga ner ert entusiastiska arbete med att producera avsnitt och orkar inte lägga ut regelbundna avsnitt veckovis. Men kanske just du fortsätter att skapa och älska det du gör. Varje avsnitt kommer bli en pusselbit i en större vision och ditt budskap kommer bli tydligare eller ändras med tiden.
Det viktiga är att du tycker det är kul och att du är konsekvent med att producera och lägga ut avsnitt regelbundet. Detta är mer viktigt än att vara konsekvent med vilket specifikt innehåll du väljer att skapa. Försök att få med din personlighet och charm, så blir innehållet inte så kopplat till just dig och du kommer lättare undan med att ändra inriktning av ditt innehåll, om du känner att du måste göra det. Se det som en process…

Vad händer nu?
Resten är upp till dig och dina prenumeranter. Du behöver vara tydlig om VEM du är och VAD du erbjuder världen. Vilken lösning har du till folks problem och hur tacklar du vardagen? Har du engagemang och kunskaper i ditt ämnesområde som du vill dela med dig av? Eller är det din hobby som kommer influera och inspirera andra att följa dig och köpa produkter och tjänster som du erbjuder?
Du behöver utveckla din kanal och kan tjäna pengar på dina första 1000 följare. Detta genom att erbjuda tjänster och produkter. Genom att vara lojal mot dina kärnföljare, så kommer de vara lojal mot dig. Här finns det en ekonomisk möjlighet för dig att hjälpa dem att få ta del av ditt innehåll och du erhåller en inkomst från dina följare.

Vad är viktigt?
Det viktigaste är att du ser hela detta företag och satsning som ett äventyr. I värsta fall kanske du inte tjänar en spänn. Så kan det mycket väl bli. Men kom ihåg att göra denna digitala resa på dina villkor och även om det tar tid och energi, så har du gjort det det för din och dina följare skull och du har skapat något som andra kan ta del av. Skulle du även tjäna en slant på detta, så är det inte helt fel. Det enda som kan vara fel är att aldrig börja…

Lycka till!